RISØYHAMN SJØHUS

Ośrodek RISØYHAMN SJØHUS

Norweskie Karaiby – brzmi świetnie prawda? Już dziś zapraszam Cię na wakacyjną przygodę wędkarską, gdzie oprócz możliwości pływania po wodach bogatych różne gatunki ryb, doświadczysz także uroków nietkniętej ręką człowieka surowej natury w rajsko położonej, uroczej wiosce Risøyhamn. Zachwycisz się tam pięknym widokiem na panoramę Andfjorden, kanał Risøy oraz szlak morski Hurtigruten. 

Odpoczynek i regeneracje przed kolejnym dniem pełnym wyzwań zapewni Ci luksusowy ośrodek RISØYHAMN SJØHUS, do którego Cię serdecznie zapraszam.

Na miejscu mamy do dyspozycji dwa duże (112 m2) domy zawierające 4 sypialnie (8 łóżek), 6 mniejszych (66 m2) domków z dwiema sypialniami (4 łóżka) oraz dodatkowo do dyspozycji gości są także 4 nowe apartamenty z dwiema sypialniami i dodatkowymi łóżkami (5 i 6 łóżek).

Każdy z domów posiada dwa piętra. Znajdują się tam salon, łazienka, sypialnie oraz miejsce do przechowywania (magazyn). Kuchnia jest w pełni wyposażona – znajduje się w niej stół, piekarnik, lodówka, zmywarka, ekspres do kawy itp. Do twojej dyspozycji jest również TV oraz bezpłatne WiFi. 

W głównym budynku znajduje się również ogólnodostępna pralnia i suszarnia, a najbliższy sklep spożywczy znajduje się zaledwie 150m od ośrodka.

Reasumując te luksusowe, pięknie wykończone domy z dużymi przeszkleniami zapewnią Ci odpowiedni komfort oraz niesamowite doznania z kontaktu z naturą w tak idyllicznym miejscu.

Po męczącym dniu możemy skorzystać z sauny po umówieniu się z dostepnością w recepcji tylko jest to opcja niestety dodatkowo płatna.

Łodzie

Żadna porządna wyprawa wędkarska nie miała by sensu, gdyby nie łodzie, z pomocą których wypłyniesz bezpiecznie na pełne morze aby upolować wymarzone okazy. W tym ośrodku (rzecz jasna w cenie wyjazdu) będziesz miał do dyspozycji dwa rodzaje łodzi – 115 oraz 80 konne. Łodzie, niezależnie od mocy wyposażone są w niezbędne elementy takie jak m.in. echosonda, ploter map czy GPS. Nie zabraknie tam również kamizelek ratunkowych – bezpieczeństwo ponad wszystko.

Aby było Ci jak najwygodniej, bez ścisku jak w warszawskich tramwajach w godzinach szczytu, to w łodziach będziemy pływać w czteroosobowych grupach. 

Fileciarnia i zamrażarki

Po udanych połowach w  ośrodku mamy super przygotowaną fileciarnie gdzie oprawimy złowione przez siebie ryby i przygotujemy je do zamrożenia w dużych zamrazarkach. Stoły ze stali nierdzenej z bierzacą wodą ułatwią nam umyć filety i pozostawić po sobie porządek. 

Gdzie, jak i co łowimy

Ośrodek RISØYHAMN SJØHUS znajduje się w obszarze niezwykle bogatym w różne gatunki ryb. 

W tych wodach złowimy m.in. dorsze, czarniaki, zębacze, plamiaki, halibuty, molwy, brosmy oczywiście śledź i makrela mile widziany na przywieszki. Dorsze, czarniaki  które przypływają na wypłycenia, tzw. górki (głębokość 15/120m), w zależności od pory roku możemy liczyć na duże stada czarniaków i dorszy które wędruja za stadami śledzie i makreli. Pod tymi stadami kręcą się duże okazy dorsza czy czarniaka.

Okoliczne, płytsze wody (głębokość ok 20/50m) dają możliwość sprawdzenia się w walce z zębaczem bądź halibutem. Molwy szukamy na głebokości 70/110 metrów, lecz sztuki powyżej 10 kg przeważnie przebywają w głebszych wodach 150/200 tak samo jak przepiękne czerwone karmazyny.

Pamiętaj!

Zgodnie z nowymi przepisami, z ośrodków prawnie zarejestrowanych w Norwegii, możesz wywieść maksymalnie 18kg fileta. Naruszenie tego przepisu może narazić Cię na dotkliwą karę finansową.

Jeśli jesteś nowicjuszem, lub po prostu nie chcesz tracić czasu na zastanawianie się jakie wędki zabrać ze sobą w te rejony – spieszę z pomocą. Na tych wodach najlepiej sprawdzą się trzy rodzaje wędek:

  1. Zestaw lekki – wędka o wyrzucie od 60 do 120gr uzbrojona w kołowrotek o dużym przełożeniu np. 6,1:1. Na tym zestawie łowimy gumami oraz lekkimi plikerami.
  2. Zestaw średni – wędka o wyrzucie do 300gr uzbrojona w kołowrotek o pojemności szpuli do 300m oraz plecionki 0,23/0,35mm. Na tym zestawie łowimy plikerami do 300gr.
  3. Zestaw ciężki – wędka o wyrzucie do 600gr uzbrojona w mocny kołowrotek z co najmniej 300m zapasie plecionki powyżej 0,30mm. Tego zestawu używamy do połowów na głębokościach w okolicach 70/120m oraz ciężarach 300gr lub cięższych.
MAPA ŁOWISKA

Wyżywienie

Kubki smakowe, każdy ma inne, dlatego też na wyprawie wyżywienie jest standardowo we własnym zakresie. Norwegia należy do jednych z najdroższych państw w Europie, dlatego też zachęcam abyś żywność oraz napoje kupił w Polsce i zabrał ze sobą. Zakupioną żywność koniecznie zapakuj w pojemniki styropianowe o pojemności 32l ( https://allegro.pl/oferta/termobox-205-32-litry-pudelko-styropianowe-biale-8912390880 ) – z powrotem przewieziesz w nich zamrożone rybki, które uda Ci się złowić (max 18kg fileta).

Jeśli jednak po powrocie z połowów, nie chce Ci się stać „przy garach” i chciałbyś choć trochę zmniejszyć ilość prowiantu, to proponuję Ci wykupienie obiadokolacji na pełne 6 dni pobytu (380 zł od osoby) – będą one wydawane na miejscu w ustalonych godzinach. Decyzja należy do Ciebie.

Możemy zapewnić obiadokolację maksymalnie dla 25 osób. Zapisy mailowo.

Ważne! Nie zabieraj proszę innych pojemników niż te wskazane wyżej – nie będą one akceptowane. Lata doświadczeń pokazały, że właśnie takie pojemniki zapewniają optymalne zapakowanie przyczepki, w której oprócz żywności będą także skrzynki wędkarskie oraz wędki.

Obiadokolacje

Chcieliśmy przedstawić przykładowe menu dla osób zainteresowanych obiadokolacją. Posiłki będą przygotowane przez moją małżonkę i wydawane w godzinach 18/19. Lub po uzgodnieniu z wami żeby było wygodnie i nie przerywać wędkowania. Przypływacie do bazu idziecie na ciepły posiłek a potem na fileciarnie wyfiletować złowione ryby. Posiłki będą przygotowane i wydane w pojemnikach gastronomicznych które zabieracie z naszego apartamentu do swoich apartamentów gdzie je spożywacie. Objado kolacje będą pełnymi dwu daniowymi posiłkami składajace się z zupy i drugiego dania.

  • Pierwszy dzień: Kotlety schabowe, ziemniaki, surówka, zupa pomidorowa
  • Drugi dzień: Gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, ogórek kiszony, zupa krupnik
  • Trzeci dzień: Udka kurczaka, ziemniaki, surówka,  zupa rybna z pomidorami
  • Czwarty dzień: Bigos ze swojską kiełbasą i łazankami, grochówka
  • Piąty dzień: Policzki wieprzowe w sosie , kasza gryczana, konserwowy ogórek z papryką, zupa barszcz biały
  • Szósty dzień: Kotlety mielone z pieczarkami, makaron,

Koszty/Dodatkowe opłaty

Co masz w cenie :

  • Przejazd autokarem 57 osobowym z przyczepą – w obie strony,
  • Przeprawę promem – w obie strony,
  • Pobyt w ośrodku przeznaczonym do turystyki wędkarskiej,
  • Opiekę opiekuna wędkarskiego,
  • Wynajem łodzi wędkarskich,
  • Ubezpieczenie NNW i KL,
  • Pościel i ręczniki.
  • Świetną atmosferę.

Czego nie masz:

  • Wyżywienia na miejscu (ewentualna obiadokolacja 380 zł / 6 dni),
  • Miejsca w kabinie na promie (do wykupienia w cenie około 100 zł / osoba) jeżeli będzie potrzebny
  • Wyżywienia na promie,
  • Paliwa do łodzi,
  • Kaucji za łódź (500 EUR),
  • Korzystanie z sauny

Pamiętaj!

Na każdej wyprawie służę Ci pomocą oraz doradztwem w kwestiach związanych z wędkarstwem i oprawianiem ryb – pytaj śmiało!

Wyjazd dla 36 uczestników

CENA OD 4700 ZŁ