SOROYA

Ośrodek / Baza wędkarska Sörvaer Gjesthus

Soroya to jedna z wysp, która wydaje się być idealnym miejscem dla wędkarzy marzących o wielkich podbojach. Jeśli Ty również zaliczasz się do tej grupy to zapraszam Cię do bazy wędkarskiej Sörvaer Gjesthus, która to znajduje się w bardzo malowniczym miejscu, jakim jest osada rybacka Sorvaer – północno-zachodnia część wyspy.

Główną zaletą położenia ośrodka jest to, że w jego okolicy znajdują się łowiska uważane za jedna z najlepszych w Norwegii. Dodatkowym atutem jest to, że do łowisk jest naprawdę „rzut beretem”, przez co nie tracimy czasu i paliwa aby do nich dotrzeć.

Ośrodek oferuje gościom pokoje 2 osobowe z pojedyńczymi łózkami.Domy zostały w zeszłym roku wyremontowane i są to domy 4 i 8 osobowe z sypialniami dwuosobowymi  oraz w głównym budynku pokoje na 1 oraz 2 piętrze z pokojami dwuosobowymi. Każdy dom jest wyposażony w kuchnie indukcyjne z piekarnikami, jak również całe niezbędne akcesoria kuchenne, tj. m.in. garnki, patelnie, sztućce itp.

Zobaczcie zdjęcia niektórych apartamentów.

Łodzie

W norweskim raju dla wędkarzy nie sprawdzi się znana z mazurskich jezior „łódka z wiosłami”, dlatego podczas pobytu w Sörvaer Gjesthus oddajemy w Twoje ręce następujące maszyny.

Sörvaer Gjestehus korzysta ze szwedzkich łodzi wysokiej jakości firmy Arronet Teknik AB, takich samych, jakich używa między innymi policja morska i straż przybrzeżna. Standardem jest Arronet 23,5 ft z czterosuwowym silnikiem o mocy 150 KM. Wyposażenie łodzi to: ploter map, sonar, radio UKF, uchwyt na wędkę, bosak, hak halibutowy, lina ogonowa, flara awaryjna i inne wyposażenie zabezpieczające. Po przybyciu łodzie są w pełni zatankowane i muszą zostać zwrócone w pełni zatankowane.

Wszystkie łodzie są wyposażone w system śledzenia firmy Dualog, który aktualizuje ostatnią pozycję co 10 minut. W razie potrzeby na kempingu zawsze znajduje się gotowa „łódź rezerwowa”. Ponadto dostępny jest również gotowy do uruchomienia zapasowy silnik, nowe plotery, sonar, przetwornik, VHF. Do usuwania usterek i serwisu wykorzystywane jest oprogramowanie producenta silnika do komputerowego odczytu silnika i współpracy z autoryzowanym warsztatem silnikowym.

Dodatkowo jednostki posiadają wiele bakist oraz innych schowków, gdzie można schować sprzęt wędkarski dla całej załogi.

W celu wygodnego tankowania łodzi możesz skorzystać z dystrybutora, znajdującego się w okolicy ok. 100m od zaparkowanych jednostek – płatność jedynie kartą.

Fileciarnia

Na pomoście pod zadaszeniem znajduje się myjnia z bieżącą wodą, deskami do krojenia i ławą do pakowania. W bezpośrednim sąsiedztwie znajduje się obszerna mroźnia, w której ryby są przechowywane w temperaturze -18° C aż do powrotu do domu. Na stanie magazynowym zawsze znajdują się pudła styropianowe dopuszczone do transportu lotniczego.

Gdzie, jak i co łowimy

Jak wspomniałem na początku, okolice bazy Sörvaer Gjesthus są uważane za jedne z najlepszych łowisk w Norwegii – są nawet często określane mekką łowców wielkich dorszy. Nie bez kozery, gdyż w 2013 roku padł tam niepobity do dnia dzisiejszego rekord świata w wielkości dorsza złowionego wędką (47kg przy 160cm).

W tych okolicach możemy liczyć również na potężne halibuty, ale nie brakuje także zębaczy, czarniaków czy karmazynów. Przy odrobinie szczęścia możesz również liczyć na rekordowe flądry w granicach 2-3kg.

Pamiętaj!

Zgodnie z nowymi przepisami, z ośrodków prawnie zarejestrowanych w Norwegii, możesz wywieść maksymalnie 18kg fileta. Naruszenie tego przepisu może narazić Cię na dotkliwą karę finansową.

— mapa łowiska —

Jeśli zastanawiasz się jakie wędki spakować – spieszę z pomocą. Na tych wodach, gdzie masz okazję zmierzyć się z prawdziwymi „potworami” najlepiej sprawdzają się następujące rodzaje wędek:

  • Wędki długości 1,7-2,4m o mocy 30 – 50lbs,
  • Multiplikatory (w tym elektryczne) lub duże kołowrotki z co najmniej 300m zapasem plecionki 0,25-0,30mm, najlepiej kolorowej dla łatwiejszej kontroli głębokości, na której znajduje się przynęta,
  • Przypony z żyłki lub fluorokarbonu o średnicy 1mm, długości 60-100cm,
  • Wielkie gumy 25-50cm o wadze 300-500g, dozbrojone mocnymi kotwicami 4/0 – 6/0,
  • Systemy do łowienia z martwą rybką lub filetami,
  • Pilkery 300, 400, 500g,
  • Zapas mocnych kotwic 4/0-6/0, przypony, pancerne agrafki, kute kółka łącznikowe.

Dodatkowo, na ten rodzaj wyprawy polecam zabrać m.in. 

  • Kombinezon wypornościowy (sztormiak),
  • Ciepłe kalosze,
  • Ocieplaną czapkę z daszkiem,
  • Okulary polaryzacyjne,
  • Wodoszczelne rękawice,
  • Termos,
  • Telefon + wodoodporne etui,
  • Aparat fotograficzny – czymś te okazy trzeba uwiecznić 🙂

Uwaga!

Jeśli wiesz, że w walce na morzu może Ci przeszkodzić choroba morska, to pamiętaj „łyknąć” jakiś środek np. Aviomarin. 

MAPA ŁOWISKA

Jeśli jesteś nowicjuszem, lub po prostu nie chcesz tracić czasu na zastanawianie się jakie wędki zabrać ze sobą w te rejony – spieszę z pomocą. Na tych wodach najlepiej sprawdzą się trzy rodzaje wędek:

  1. Zestaw lekki – wędka o wyrzucie od 60 do 120gr uzbrojona w kołowrotek o dużym przełożeniu np. 6,1:1. Na tym zestawie łowimy gumami oraz lekkimi plikerami.
  2. Zestaw średni – wędka o wyrzucie do 300gr uzbrojona w kołowrotek o pojemności szpuli do 300m oraz plecionki 0,23/0,35mm. Na tym zestawie łowimy plikerami do 300gr.
  3. Zestaw ciężki – wędka o wyrzucie do 600gr uzbrojona w mocny kołowrotek z co najmniej 300m zapasie plecionki powyżej 0,30mm. Tego zestawu używamy do połowów na głębokościach w okolicach 70/120m oraz ciężarach 300gr lub cięższych.

Wyżywienie

Któż jak nie Ty wie najlepiej co lubisz „wrzucić na ząb”? Dlatego też na wyprawie wyżywienie jest we własnym zakresie. Norwegia należy do jednych z najdroższych państw w Europie, dlatego też proponuję Ci abyś żywność oraz napoje kupił w Polsce i zabrał ze sobą. Na miejscu jak wspomniałem wcześniej masz do dyspozycji kuchnię wyposażoną w piekarnik, kuchenkę elektryczną oraz mikrofale. Zakupioną żywność koniecznie zapakuj w pojemniki styropianowe o pojemności 32l ( https://allegro.pl/oferta/termobox-205-32-litry-pudelko-styropianowe-biale-8912390880 ) – z powrotem przewieziesz w nich zamrożone rybki, które uda Ci się złowić (max 18kg fileta). 

Dodatkową opcją jest możliwość wykupienia obiado kolacji składającą się z dwóch dań w cenie 380 zł za 6 dni pobytu. 

Ważne! Nie zabieraj proszę innych pojemników niż te wskazane wyżej – nie będą one akceptowane. 

Obiadokolacje

Chcieliśmy przedstawić przykładowe menu dla osób zainteresowanych obiadokolacją. Posiłki będą przygotowane przez moją małżonkę i wydawane w godzinach 18/19. Lub po uzgodnieniu z wami żeby było wygodnie i nie przerywać wędkowania. Przypływacie do bazu idziecie na ciepły posiłek a potem na fileciarnie wyfiletować złowione ryby. Posiłki będą przygotowane i wydane w pojemnikach gastronomicznych które zabieracie z naszego apartamentu do swoich apartamentów gdzie je spożywacie. Objado kolacje będą pełnymi dwu daniowymi posiłkami składajace się z zupy i drugiego dania.

  • Pierwszy dzień: Kotlety schabowe, ziemniaki, surówka, zupa pomidorowa
  • Drugi dzień: Gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, ogórek kiszony, zupa krupnik
  • Trzeci dzień: Udka kurczaka, ziemniaki, surówka,  zupa rybna z pomidorami
  • Czwarty dzień: Bigos ze swojską kiełbasą i łazankami, grochówka
  • Piąty dzień: Policzki wieprzowe w sosie , kasza gryczana, konserwowy ogórek z papryką, zupa barszcz biały
  • Szósty dzień: Kotlety mielone z pieczarkami, makaron,

Koszty/Dodatkowe opłaty

Co masz w cenie :

  • Przejazd autokarem 57 osobowym – w obie strony,
  • Przeprawę promem – w obie strony,
  • Pobyt w ośrodku przeznaczonym do turystyki wędkarskiej,
  • Opiekę eksperta wędkarskiego,
  • Wynajem łodzi wędkarskich,
  • Ubezpieczenie NNW i KL,
  • Świetną atmosferę.
  • Dwa noclegi po drodze. Pierwszy w Talinie ze śniadaniem. Drugi w Rinaniemi

Czego nie masz:

  • Wyżywienia na miejscu,
  • Wyżywienia na promie,
  • Paliwa do łodzi,
  • Kaucji za łódź (500EUR),

Pamiętaj!

Na każdej wyprawie służę Ci pomocą oraz doradztwem w kwestiach związanych z wędkarstwem i oprawianiem ryb – pytaj śmiało!

Soroya wyjazd dla 34 osób

CENA OD 5880 zł