Senja

Ośrodek / Baza wędkarska Senja Camp Polska

Wyspa Senja określana jest mianem „Perły Norwegii”, a także jednym z najczęściej odwiedzanych regionów północnej części kraju wikingów. 

Baza Senja Camp znajduje się w doskonale położonym i bardzo urokliwym miasteczku rybackim Gryllefjord. Pobyt w bazie może być dla wędkarzy doskonałą okazją do walki o rekord życiowy w połowach, ale także do zrelaksowania się z rodziną czy przyjaciółmi. Senja Camp jest największą bazą wędkarską na wyspie – jej powierzchnia to 500m2. 

Na miejscu w bazie mamy do dyspozycji przestronne pokoje dwuosobowe z pojedynczymi łóżkami. W każdym z nich znajduje się prywatna toaleta z prysznicem, a także szafa na ubrania, pościele oraz ręczniki.

Obiekt posiada w pełni wyposażoną kuchnię, w której znajdziemy wyspę z dwiema płytami grzewczymi, dwa piekarniki, mikrofalówkę, ekspres do kawy, dwa duże zlewozmywaki, dwie zmywarki, lodówki, zamrażarki, talerze, garnki, sztućce itp. Niczego nie zabraknie!

Dodatkowo posiłki możemy zjeść wygodnie w dwóch jadalniach, które także są do dyspozycji gości. Pierwsza pomieści spokojnie 6 osób, a druga 10.

Zmęczeni po połowach możemy zrelaksować się w pokoju gier, zabaw i relaksu gdzie znajdują się stół bilardowy, stół do ping-ponga a także fotel z masażem. Gdyby tego było mało, a pot, który sciekał z czoła w trakcie bicia rekordów wędkarskich był niewystarczający, możemy wypocić się i zrelaksować w Saunie.

Łodzie

Żadna porządna wyprawa wędkarska nie miała by sensu, gdyby nie łodzie, z pomocą których wypłyniesz bezpiecznie na pełne morze aby upolować wymarzone okazy. W Senja Camp będziesz miał do dyspozycji łodzie aluminiowe o mocy 110 KM. Łodzie, niezależnie od mocy wyposażone są w niezbędne elementy takie jak m.in. echosonda, ploter map czy GPS. Nie zabraknie tam również kamizelek ratunkowych – bezpieczeństwo ponad wszystko.

W osadzie znajduje się stacja benzynowa i ogromny, świetnie zaopatrzony (także w akcesoria wędkarskie) sklep, a to wszystko jedyne 500m od bazy.

Fileciarnia

Baza Senja Camp posiada przestronną Fileciarnię, w której mamy do dyspozycji  trzy bardzo pojemne zamrażarki (550l), stoły a także suszarnię kombinezonów. To właśnie w tym miejscu będziesz mógł zważyć, zapakować oraz zamrozić złowione przez siebie okazy.

Miłośnicy grillowania czy wędzenia również będą zadowoleni – cóż może smakować lepiej niż świeżo złowiona i uwędzona rybka?

Gdzie, jak i co łowimy

Pamiętaj!

Zgodnie z nowymi przepisami, z ośrodków prawnie zarejestrowanych w Norwegii, możesz wywieść maksymalnie 18kg fileta. Naruszenie tego przepisu może narazić Cię na dotkliwą karę finansową.

Jeśli zastanawiasz się jakie wędki spakować – spieszę z pomocą. Na tych wodach, gdzie masz okazję zmierzyć się z prawdziwymi „potworami” najlepiej sprawdzają się następujące rodzaje wędek:

  • Wędki długości 1,7-2,4m o mocy 30 – 50lbs,
  • Multiplikatory (w tym elektryczne) lub duże kołowrotki z co najmniej 300m zapasem plecionki 0,25-0,30mm, najlepiej kolorowej dla łatwiejszej kontroli głębokości, na której znajduje się przynęta,
  • Przypony z żyłki lub fluorokarbonu o średnicy 1mm, długości 60-100cm,
  • Wielkie gumy 25-50cm o wadze 300-500g, dozbrojone mocnymi kotwicami 4/0 – 6/0,
  • Systemy do łowienia z martwą rybką lub filetami,
  • Pilkery 300, 400, 500g,
  • Zapas mocnych kotwic 4/0-6/0, przypony, pancerne agrafki, kute kółka łącznikowe.

Dodatkowo, na ten rodzaj wyprawy polecam zabrać m.in. 

  • Kombinezon wypornościowy (sztormiak),
  • Ciepłe kalosze,
  • Ocieplaną czapkę z daszkiem,
  • Okulary polaryzacyjne,
  • Wodoszczelne rękawice,
  • Termos,
  • Telefon + wodoodporne etui,
  • Aparat fotograficzny – czymś te okazy trzeba uwiecznić 🙂

Uwaga!

Jeśli wiesz, że w walce na morzu może Ci przeszkodzić choroba morska, to pamiętaj „łyknąć” jakiś środek np. Aviomarin. 

Jeśli jesteś nowicjuszem, lub po prostu nie chcesz tracić czasu na zastanawianie się jakie wędki zabrać ze sobą w te rejony – spieszę z pomocą. Na tych wodach najlepiej sprawdzą się trzy rodzaje wędek:

  1. Zestaw lekki – wędka o wyrzucie od 60 do 120gr uzbrojona w kołowrotek o dużym przełożeniu np. 6,1:1. Na tym zestawie łowimy gumami oraz lekkimi plikerami.
  2. Zestaw średni – wędka o wyrzucie do 300gr uzbrojona w kołowrotek o pojemności szpuli do 300m oraz plecionki 0,23/0,35mm. Na tym zestawie łowimy plikerami do 300gr.
  3. Zestaw ciężki – wędka o wyrzucie do 600gr uzbrojona w mocny kołowrotek z co najmniej 300m zapasie plecionki powyżej 0,30mm. Tego zestawu używamy do połowów na głębokościach w okolicach 70/120m oraz ciężarach 300gr lub cięższych.

Wyżywienie

Któż jak nie Ty wie najlepiej co lubisz „wrzucić na ząb”? Dlatego też na wyprawie wyżywienie jest we własnym zakresie. Norwegia należy do jednych z najdroższych państw w Europie, dlatego też proponuję Ci abyś żywność oraz napoje kupił w Polsce i zabrał ze sobą. Na miejscu jak wspomniałem wcześniej masz do dyspozycji kuchnię wyposażoną w piekarnik, kuchenkę elektryczną oraz mikrofale. Zakupioną żywność koniecznie zapakuj w pojemniki styropianowe o pojemności 32l ( https://allegro.pl/oferta/termobox-205-32-litry-pudelko-styropianowe-biale-8912390880 ) – z powrotem przewieziesz w nich zamrożone rybki, które uda Ci się złowić (max 18kg fileta). 

Dodatkową opcją jest możliwość wykupienia obiado kolacji składającą się z dwóch dań w cenie 380 zł za 6 dni pobytu. 

Ważne! Nie zabieraj proszę innych pojemników niż te wskazane wyżej – nie będą one akceptowane. 

Obiadokolacje

Chcieliśmy przedstawić przykładowe menu dla osób zainteresowanych obiadokolacją. Posiłki będą przygotowane przez moją małżonkę i wydawane w godzinach 18/19. Lub po uzgodnieniu z wami żeby było wygodnie i nie przerywać wędkowania. Przypływacie do bazu idziecie na ciepły posiłek a potem na fileciarnie wyfiletować złowione ryby. Posiłki będą przygotowane i wydane w pojemnikach gastronomicznych które zabieracie z naszego apartamentu do swoich apartamentów gdzie je spożywacie. Objado kolacje będą pełnymi dwu daniowymi posiłkami składajace się z zupy i drugiego dania.

  • Pierwszy dzień: Kotlety schabowe, ziemniaki, surówka, zupa pomidorowa
  • Drugi dzień: Gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, ogórek kiszony, zupa krupnik
  • Trzeci dzień: Udka kurczaka, ziemniaki, surówka,  zupa rybna z pomidorami
  • Czwarty dzień: Bigos ze swojską kiełbasą i łazankami, grochówka
  • Piąty dzień: Policzki wieprzowe w sosie , kasza gryczana, konserwowy ogórek z papryką, zupa barszcz biały
  • Szósty dzień: Kotlety mielone z pieczarkami, makaron,

Koszty/Dodatkowe opłaty

Co masz w cenie :

  • Przejazd autokarem 57 osobowym – w obie strony,
  • Przeprawę promem – w obie strony,
  • Pobyt w ośrodku przeznaczonym do turystyki wędkarskiej,
  • Opiekę eksperta wędkarskiego,
  • Wynajem łodzi wędkarskich,
  • Ubezpieczenie NNW i KL,
  • Świetną atmosferę.
  • Dwa noclegi po drodze. Pierwszy w Talinie ze śniadaniem. Drugi w Rinaniemi

Czego nie masz:

  • Wyżywienia na miejscu,
  • Wyżywienia na promie,
  • Paliwa do łodzi,
  • Kaucji za łódź (500EUR),

Pamiętaj!

Na każdej wyprawie służę Ci pomocą oraz doradztwem w kwestiach związanych z wędkarstwem i oprawianiem ryb – pytaj śmiało!