SOROYA
Ośrodek / Baza wędkarska Sörvaer
Soroya to jedna z wysp, która wydaje się być idealnym miejscem dla wędkarzy marzących o wielkich podbojach. Jeśli Ty również zaliczasz się do tej grupy to zapraszam Cię do bazy wędkarskiej Sörvaer, która to znajduje się w bardzo malowniczym miejscu, jakim jest osada rybacka Sorvaer – południowo-zachodnia część wyspy.
Główną zaletą położenia ośrodka jest to, że w jego okolicy znajdują się łowiska uważane za jedna z najlepszych w Norwegii. Dodatkowym atutem jest to, że do łowisk jest naprawdę „rzut beretem”, przez co nie tracimy czasu i paliwa aby do nich dotrzeć.
Ośrodek oferuje gościom dwa piętra gościnne (1 i 2) oraz dom premium (Holmeveien). Na piętrach gościnnych do dyspozycji mamy:
- 5 pokoi dwuosobowych na każdym piętrze,
- 2 łóżka pojedyncze w pokoju,
- W pełni wyposażoną kuchnię z kuchenką, piekarnikiem, mikrofalówką, ekspresem do kawy, czajnikiem, zmywarką oraz lodówką/zamrażarką,
- 2 toalety na piętrze,
- 2 prysznice na piętro,
- Telewizor oraz WiFi na każdym z pięter,
- Balkon w meblami ogrodowymi (piętro 2),
- Weranda z meblami ogrodowymi (piętro 1),
- Widok na jezioro,
- 10 min spacerkiem do sklepu spożywczego i stacji benzynowej,
- 3 min spacerkiem do łodzi.
Dom premium oferuje natomiast:
- 4 pokoje dwuosobowe,
- 2 pokoje dzienne z TV,
- W pełni wyposażoną kuchnię o wysokim standardzie – kuchenka, piekarnik, mikrofalówka, ekspres do kawy, czajnik, zmywarka oraz lodówka/zamrażarka,
- Dwie łazienki, z czego jedna z prysznicem,
- WiFi,
- Weranda z widokiem na jezioro,
- Kominek,
- 10 min spacerkiem do sklepu spożywczego i stacji benzynowej,
- 2 min spacerkiem do łodzi.
Łodzie
W norweskim raju dla wędkarzy nie sprawdzi się znana z mazurskich jezior „łódka z wiosłami”, dlatego podczas pobytu w Sörvaer oddajemy w Twoje ręce następujące maszyny.
Do dyspozycji będą duże morskie jednostki marki Arronet wyprodukowane w Szwecji liczące pomiędzy 7 a 7,5m długości. Uzbrojone są w silniki o mocy 150 KM marek Honda i Yamaha. Łodzie zarejestrowane są na 8 osób, ale dla wygody Twojej i współtowarzyszy proponujemy pływanie w grupach maksymalnie pięcioosobowych. Przeważnie na łodzi znajduje się czterech wędkarzy.
Dla wspólnego bezpieczeństwa łodzie wyposażone są m.in. w:
- Echosondy i plotery marek Garmin i Lowrance,
- Radiostacje VHF,
- Kamizelki ratunkowe,
- Flary alarmowe,
- Apteczki pierwszej pomocy,
- Kotwicę z liną,
- Uchwyty na wędki,
- Licencje wędkarskiw w ploterze,
- Haki gaflowe, haki na halibuta oraz liny ogonowe.
Fileciarnia
Skoro wspomniałem już o filetowaniu, to dodam także, że w ośrodku znajduje się specjalne miejsce do tego celu – tzw. Fileciarnia. Jest to zadaszone pomieszczenie, znajdujące się na molo. To właśnie w tym miejscu będziesz mógł zważyć, zapakować oraz zamrozić złowione przez siebie okazy.

Gdzie, jak i co łowimy
Okolice bazy Sörvaer są uważane za jedne z najlepszych łowisk w Norwegii – są nawet często określane mekką łowców wielkich dorszy. Nie bez kozery, gdyż w 2013 roku padł tam niepobity do dnia dzisiejszego rekord świata w wielkości dorsza złowionego wędką (47kg przy 160cm).
W tych okolicach możemy liczyć również na potężne halibuty, ale nie brakuje także zębaczy, czarniaków czy karmazynów. Przy odrobinie szczęścia możesz również liczyć na rekordowe flądry w granicach 2-3kg.
Pamiętaj!
Zgodnie z nowymi przepisami, z ośrodków prawnie zarejestrowanych w Norwegii, możesz wywieść maksymalnie 20kg fileta. Naruszenie tego przepisu może narazić Cię na dotkliwą karę finansową.
Jeśli zastanawiasz się jakie wędki spakować – spieszę z pomocą. Na tych wodach, gdzie masz okazję zmierzyć się z prawdziwymi „potworami” najlepiej sprawdzają się następujące rodzaje wędek:
- Wędki długości 1,7-2,4m o mocy 30 – 50lbs,
- Multiplikatory (w tym elektryczne) lub duże kołowrotki z co najmniej 300m zapasem plecionki 0,25-0,30mm, najlepiej kolorowej dla łatwiejszej kontroli głębokości, na której znajduje się przynęta,
- Przypony z żyłki lub fluorokarbonu o średnicy 1mm, długości 60-100cm,
- Wielkie gumy 25-50cm o wadze 300-500g, dozbrojone mocnymi kotwicami 4/0 – 6/0,
- Systemy do łowienia z martwą rybką lub filetami,
- Pilkery 300, 400, 500g,
- Zapas mocnych kotwic 4/0-6/0, przypony, pancerne agrafki, kute kółka łącznikowe.
Jeśli to twoja pierwsza wyprawa wędkarska poniżej znajdziesz podpowiedź co na nią zabrać, tak abyś nie dźwigał niepotrzebnych szpargałów lub zmarzł na wodzie bo zapomniałeś/aś kurtki. Proponuję zatem spakować:
Odzież:
- Buty / Buty wodoodporne,
- Ciepłe skarpetki,
- Bielizna wełniana,
- Kamizelka ratunkowa,
- Kombinezon wypornościowy,
- Ciepłe rękawiczki,
- Rękawice wodoodporne,
- Czapka,
- Okulary przeciwsłoneczne,
- Rękawice do filetowania,
- Szalik lub komin.
Sprzęt:
- Szczypce rozdzielające,
- Nóż,
- Termos,
- Torba wodoodporna,
- Gogle narciarskie,
- Ręcznik do zabrania na łódkę,
- Taśma,
- Tabletki na chorobę lokomocyjną,
- Powerbank,
- Kamera,
- Woreczki próżniowe lub folia plastikowa do filetów.
Powyższą listę traktuj oczywiście jako podpowiedź a nie konieczność.
Uwaga!
Jeśli wiesz, że w walce na morzu może Ci przeszkodzić choroba morska, to pamiętaj „łyknąć” jakiś środek np. Aviomarin.
Wyżywienie
Któż jak nie Ty wie najlepiej co lubisz „wrzucić na ząb”? Dlatego też na wyprawie wyżywienie jest we własnym zakresie. Norwegia należy do jednych z najdroższych państw w Europie, dlatego też proponuję Ci abyś żywność oraz napoje kupił w Polsce i zabrał ze sobą. Na miejscu jak wspomniałem wcześniej masz do dyspozycji kuchnię wyposażoną w piekarnik, kuchenkę elektryczną oraz mikrofale. Zakupioną żywność koniecznie zapakuj w pojemniki styropianowe o pojemności 32l ( https://allegro.pl/oferta/termobox-205-32-litry-pudelko-styropianowe-biale-8912390880 ) – z powrotem przewieziesz w nich zamrożone rybki, które uda Ci się złowić (max 18kg fileta).
Dodatkową opcją jest możliwość wykupienia obiado kolacji składającą się z dwóch dań w cenie 380 zł za 6 dni pobytu.
Ważne! Nie zabieraj proszę innych pojemników niż te wskazane wyżej – nie będą one akceptowane.
Obiadokolacje
Chcieliśmy przedstawić przykładowe menu dla osób zainteresowanych obiadokolacją. Posiłki będą przygotowane przez moją małżonkę i wydawane w godzinach 18/19. Lub po uzgodnieniu z wami żeby było wygodnie i nie przerywać wędkowania. Przypływacie do bazu idziecie na ciepły posiłek a potem na fileciarnie wyfiletować złowione ryby. Posiłki będą przygotowane i wydane w pojemnikach gastronomicznych które zabieracie z naszego apartamentu do swoich apartamentów gdzie je spożywacie. Objado kolacje będą pełnymi dwu daniowymi posiłkami składajace się z zupy i drugiego dania.
- Pierwszy dzień: Kotlety schabowe, ziemniaki, surówka, zupa pomidorowa
- Drugi dzień: Gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, ogórek kiszony, zupa krupnik
- Trzeci dzień: Udka kurczaka, ziemniaki, surówka, zupa rybna z pomidorami
- Czwarty dzień: Bigos ze swojską kiełbasą i łazankami, grochówka
- Piąty dzień: Policzki wieprzowe w sosie , kasza gryczana, konserwowy ogórek z papryką, zupa barszcz biały
- Szósty dzień: Kotlety mielone z pieczarkami, makaron,
Koszty/Dodatkowe opłaty
Co masz w cenie :
- Przejazd autokarem 57 osobowym – w obie strony,
- Przeprawę promem – w obie strony,
- Pobyt w ośrodku przeznaczonym do turystyki wędkarskiej,
- Opiekę eksperta wędkarskiego,
- Wynajem łodzi wędkarskich,
- Ubezpieczenie NNW i KL,
- Świetną atmosferę.
- Dwa noclegi po drodze. Pierwszy w Talinie ze śniadaniem. Drugi w Rinaniemi
Czego nie masz:
- Wyżywienia na miejscu,
- Wyżywienia na promie,
- Paliwa do łodzi,
- Kaucji za łódź (500EUR),
Pamiętaj!
Na każdej wyprawie służę Ci pomocą oraz doradztwem w kwestiach związanych z wędkarstwem i oprawianiem ryb – pytaj śmiało!
Soroya wyjazd dla 34 osób